Popularne posty

środa, 21 grudnia 2011

INDYK A' LA HENRYK (I)


Indyk (młody), tłuszcz, 5dg orzechów włoskich bez łupin, 30dg bananów, 10dg szynki, 15dg sosu majonezowego, 1/4 szklanki śmietany, natka pietruszki, sól, pieprz i sok z cytryny do smaku.
Sprawionego indyka umyć, z nóg wyjąć ścięgna nacinając skórę koło stawu kolanowego. Piersi indyka przycisnąć silnie ręką, aby uległy spłaszczeniu. Następnie odciąć skrzydła i szyję, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodziarce na 2-3 godziny. Indyka ułożyć w brytfannie grzbietem do spodu, polać tłuszczem, zrumienić i piec skrapiając wodą, potem wytworzonym sosem. Po upieczeniu wyjąć, ułożyć na deseczce, lekko przestudzić, odciąć uda, każde pokrajać w poprzek na kawałki. Z piersi ściąć płaty mięsa zaczynając od stawu barkowego. Wyporcjowane mięso ułożyć na półmisku tak, aby w każdej porcji był kawałek mięsa z uda i piersi. Orzechy sparzyć, obrać ze skórki, zetrzeć. Banany umyć, sparzyć, obrać ze skórki, włożyć do miksera razem ze zmieloną szynką, zmiksować. Potem połączyć z majonezem, śmietaną i posiekaną natką pietruszki, doprawić, polać przygotowanego indyka, udekorować i posypać orzechami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz