Popularne posty

wtorek, 27 grudnia 2011

Kapuśniak FRANCISZKA JÓZEFA I


1,7l wody, 60dg kapusty białej, 8 młodych marchewek, 15dg cebuli, 40dg kiełbasy białej, 10dg bułki na grzanki, masło lub margaryna, sól, pieprz, kminek, majeranek i przyprawa do zup do smaku.
   Kapustę oczyścić, opłukać, pokrajać w kostkę usuwając głąb i grube nerwy, zalać wrzącą wodą, dodać oczyszczoną i opłukaną marchewkę oraz obraną, opłukaną i pokrajaną w kostkę cebulę, gotować ok. 40 minut na małym ogniu. Kiełbasę umyć, podzielić na porcje, włożyć do zupy i podgrzewać przez 15 minut w temperaturze ok. 90C. Bułkę pokrajać w kostkę, zrumienić, włożyć do zupy, zagotować, dprawić. Podawać zaraz po przygotowaniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz