Popularne posty

wtorek, 27 grudnia 2011

KOGUCIKI PO NAPOLEOŃSKU


2 koguciki po ok. 1kg, 8 pieczarek, 8 cebul (średniej wielkości), 4dg masła, lub margeryny, 4dg mąki, 10dg wędzonej szynki, 4 łyżki koniaku, sól, pieprz, szałwia i sok z cytryny do smaku.
Sprawione koguciki umyć, odciąć szyje i skrzydła, natrzeć przyprawami, włożyć do naczynia, zalać niedużą ilością wrzącej osolonej wody, dodać oczyszczone i opłukane grzyby oraz obraną i opłukaną cebulę, ugotować na małym ogniu pod przykryciem. Miękkie koguciki wyjąć, ułożyć na półmisku. Pieczarki i cebulę nadziać na szpadki, wbić w koguciki. Masło rozgrzać, wymieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc, rozprowadzić zimnym wywarem szybko mieszając trzepaczką, zagotować, połączyć z pokrajaną w paseczki szynką, gotować ok. 8 minut, doprawić, polać koguciki, skropić koniakiem, zapalić i zaraz podawać z ziemniakami z wody, kalafiorem, zieloną sałatą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz