Popularne posty

wtorek, 27 grudnia 2011

KOTLET CIELĘCY A LA PONIATOWSKI (I)


 80dg cielęciny z kością (górka), 4dg mąki, 2 jajka, 5dg startego chrzanu, 2 łyżki śmietany, tłuszcz, 1,2kg ziemniaków (jednakowej wielkości), 10dg cytryn, 10dg masła imbirowego lub kawiorowego, sól i pieprz do smaku.
Mięso umyć, oddzielić od kości kręgosłupa, obrać z błon i żył, pokrajać wzdłuż żeber na kotlety, pozostawjając przy każdym kotlecie tylko po jednej kości żebrowej długości 2-3cm, z której zeskrobać błonę i resztki mięsa. Kotlety rozklepać na grubość 1cm tłuczkiem zwilżonym wodą, nadając im kształt owalny. Obwody kotletów ponacinać w kilku miejscach, aby w czasie smażenia nie kurczyły się, a po usmażeniu zachowały podobny kształt. Następnie posypać przyprawami i mąką, panierować w rozmąconych jajkach połączonych z chrzanem i śmietaną, usmażyć. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, polać tłuszczem i upiec. Kotlety ułożyć na półmisku, obłożyć wkoło ziemniakami, a na kotletach położyć plasterki obranej ze skórki cytryny i kawałki masła. Podawać z zieloną sałatą lub surówkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz