Popularne posty

wtorek, 27 grudnia 2011

PIECZEŃ BARANIA PO NAPOLEOŃSKU


80dg baraniny bez kości (udziec), 10dg marchwi, 10dg pietruszki, 15dg selera, 10dg cebuli, czerwone wytrawne wino, 10dg słoniny, 3dg mąki, tłuszcz, 30dg suszonych śliwek, sól, pieprz, czosnek, curry, tymianek, i sok z cytryny do smaku.
Mięso umyć, zdjąć błonę, wyżyłować. Warzywa umyć, obrać, opłukać, pokrajać drobno, obłożyć mięso, posypać przyprawami, zalać winem i pozostawić w chłodziarce na 24 godziny. Następnie wyjąć, oczyścić z warzyw, naszpikować cienkimi paskami słoniny, oprószyć mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić marynatą, włożyć umyte i namoczone śliwki, dusić na małym ogniu pod przykryciem. Miękkie mięso wyjąć, pokrajać w poprzek włókien na porcje, ułożyć na półmisku. Sos połączyć z pozostałą mąką wymieszaną z małą ilością wody, chwilę pogotować, przetrzeć, doprawić i polać mięso. Podawać z drążonymi ziemniakami, zieloną sałatą, surówkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz