80dg baraniny bez kości (udziec), 10dg marchwi, 10dg pietruszki, 15dg selera, 10dg cebuli, czerwone wytrawne wino, 10dg słoniny, 3dg mąki, tłuszcz, 30dg suszonych śliwek, sól, pieprz, czosnek, curry, tymianek, i sok z cytryny do smaku.
Mięso umyć, zdjąć błonę, wyżyłować. Warzywa umyć, obrać, opłukać, pokrajać drobno, obłożyć mięso, posypać przyprawami, zalać winem i pozostawić w chłodziarce na 24 godziny. Następnie wyjąć, oczyścić z warzyw, naszpikować cienkimi paskami słoniny, oprószyć mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić marynatą, włożyć umyte i namoczone śliwki, dusić na małym ogniu pod przykryciem. Miękkie mięso wyjąć, pokrajać w poprzek włókien na porcje, ułożyć na półmisku. Sos połączyć z pozostałą mąką wymieszaną z małą ilością wody, chwilę pogotować, przetrzeć, doprawić i polać mięso. Podawać z drążonymi ziemniakami, zieloną sałatą, surówkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz