Popularne posty

wtorek, 27 grudnia 2011

POLĘDWICA 'HENRYK IV'


60dg polędwicy wołowej, 2dg mąki, tłuszcz, 15dg pieczarek, 3dg kaparów, 1/2 szklanki białego wytrawnego wina, natka pietruszki, sól, pieprz i sok z cytryny do smaku.
Mięso umyć, zdjąć błonę i zbędny tłuszcz, posypać przyprawami i mąką, włożyć na silnie rozgrzany tłuszcz i smażyć ze wszystkich stron ciągle obracając. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki, usmażyć, połączyć z mięsem, opłukanymi kaparami, winem i posiekaną natką pietruszki, dusić kilka minut na małym ogniu, doprawić. Mięso wyjąć, pokrajać w poprzek włókien na porcje, ułożyć na półmisku i polać doprawionym sosem. Podawać z ziemniakami, porami, szparagami, brokułami, mizerią, surówkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz