Popularne posty

wtorek, 27 grudnia 2011

POTRAWKA CIELĘCA ZYGMUNTA III WAZY


1kg cielęciny z kością (górka), 10dg chrzanu z paluszka, 4dg masła lub margaryny, 4dg mąki, 1/2 szklanki kremowej śmietanki, 2 żółtka, łyżka otartej skórki cytrynowej, sól, pieprz biały, cukier i sok z cytryny do smaku.

Mięso umyć, włożyć do wrzącej osolonej wody, dodać chrzan, ugotować na małym ogniu pod przykryciem. Następnie wyjąć, usunąć kości, pokrajać na porcje i ułożyć na pół misku. Masło rozgrzać, wsypać mąkę, zasmażyć nie rumieniąc, rozprowadzić zimnym wywarem (11/2 szklanki) szybko mieszając trzepaczką, zagotować i gotować ok. 8 minut. Potem połączyć z ubitą śmietanką, żółtkami i skórką cytrynową, doprawić, polać mięso. Podawać z ryżem i zieloną sałatą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz