Popularne posty

wtorek, 27 grudnia 2011

STEK WIEPRZOWY A' LA HENRYK IV (I)


50dg szynki wieprzowej bez kości (frykando), 10dg szynki wędzonej, 3 dg mąki, tłuszcz, 4 białka, 3dg koncentratu pomidorowego, sól i pieprz do smaku.
      Mięso umyć, ściąć zbędny tłuszcz, pokrajać w poprzek włókien na porcje, rozbić tłuczkiem zwilżonym wodą, uformować nożem i ręką owalne steki grubości 15mm. Następnie naszpikować cienkimi paskami szynki, posypać przyprawami i mąką, zrumienić z obu stron na silnie rozgrzanym tłuszczu. Przełożyć na pół misek żaroodporny, polać tłuszczem, nałożyć dekoracyjnie ubitej na sztywno piany z białek, wymieszanej z koncentratem pomidorowym i przyprawami, zapiec w gorącym piekarniku. Podawać z frytkami, bakłażanami, szpinakiem, pomidorami, surówkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz