Popularne posty

wtorek, 27 grudnia 2011

Sztuka Mięsa PO HANOWERSKU


(ulubiona potrawa króla hanowerskiego Augusta Ernesta, żyjącego w latach 1771-1851) : 1kg wołowiny bez kości (pręga), szklanka białego wytrawnego wina, 10dg cebuli (dymki), 25dg marchwi (młodej), 25dg pietruszki (młodej), 25dg selera (młodego), sól, pieprz i lubczyk do smaku. 
   Mięso umyć, zalać wrzącą osoloną wodą i winem, gotować na małym ogniu pod przykryciem. Warzywa umyć, obrać, opłukać, włożyć do mięsa w połowie gotowania razem z lubczykiem. Miękkie mięso wyjąć, pokrajać w poprzek włókien na porcje, ułożyć na półmisku, obłożyć warzywami. Podawać z ziemniakami z wody i kwaszonym ogórkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz