Popularne posty

wtorek, 27 grudnia 2011

ZUPA RYBNA FRANCISZKA JÓZEFAFA I


1l wody, 2 szklanki białego wytrawnego wina, 1kg oczyszczonego karpia, 20dag cebuli, główka czosnku, 2 żółtka, 5dag masła orzechowego, sól i pieprz do smaku.
Rybę umyć, pokrajać w dzwonka, włożyć do wrzącego wywaru z winem,dodać obraną,opłukaną i rozdrobnioną cebulę oraz czosnek, posolić, ugotować na małym ogniu pod przykryciem. Miękką rybę wyjąć, oddzielić mięso od kości, zmiksować razem z cebulą, czosnkiem, żółtkami i masłem, połączyć z wywarem. Następnie wstawić do większego naczynia z gorącą wodą i ubijać na parze ok. 10 minut, doprawić Podawać z grzankami z bułki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz